Sotilaspalveluiden tarjoamisen muuttuva maisema on hämärtänyt puolustusalalla perinteisiä eroja valtion ja yksityisten toimijoiden välillä. Valtion monopolien roolin pienentyminen on johtanut lisääntyvään riippuvuuteen yksityisistä sotilas- ja puolustusalan urakoitsijoista. Ilmiö on luonut monimutkaisia julkisten ja yksityisten palvelumalleja, joita usein perustellaan kustannustehokkuudella ja operatiivisella joustavuudella. Erilaisilla ulkoistamismalleilla hallitaan budjettien rajoituksia samalla, kun keskitetään sotilaallisia resursseja taistelukykyyn monimutkaistuvassa operatiivisessa ympäristössä. Vaikka tällaista yhteistyötä usein kuvataan tehokkuuslähtöiseksi, sen käytännön vaikutuksia esimerkiksi sopimusvalvonnasta strategiseen yhdenmukaistamiseen ei ole vielä tutkittu riittävästi
Tämä kehitys korostuu erityisesti Euroopan valtioiden puolustusvoimissa, joissa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä on kasvava rooli kyvykkyyksien rakentamisessa. Tässä kirjoituksessa halutaan avata keskustelua siitä, kuinka puolustusalan palveluekosysteemissä voisi tehokkaammin kehittää sotilaallisia suorituskykyjä hyödyntämällä tieteellistä tutkimusta palveluiden kehittämisestä (NSD, New Service Development). Tutkimalla palvelujen yhteiskehittämistä, sopimushallinnan ja sidosryhmien koordinoinnin mekanismeja, pystymme tarkentamaan ymmärrystämme siitä, miten julkisen ja yksityisen sektorin välinen palveluntarjoaminen voi parantaa operatiivista tehokkuutta ja strategista selviytymiskykyä. Yhä monimutkaisempien puolustuslogistiikan ja operatiivisten vaatimusten aikakaudella uusien palveluiden kehittämisen, integroinnin ja hallinnan ymmärtäminen on olennaista sekä tehokkuuden että operaatioiden onnistumisen varmistamiseksi.
Yksityisten sotilaallisten palveluiden hyödyntämisessä kriittinen haaste on varmistaa, että ulkoistetut palvelut ovat linjassa operatiivisten kokonaistavoitteiden kanssa. Palveluihin liittyvien sopimusten hallittavuus riippuu palveluiden odotetuista lopputuloksista ja hallintomallista sekä näiden tarkasta kuvaamisesta. Määritelmien ja kehitysprosessien epäselvyydet johtavat usein tehottomuuteen, kustannusten ylityksiin ja hallinnon haasteisiin. Kyky määritellä, dokumentoida ja operationalisoida palveluvaatimuksia paitsi vähentää näistä syntyvien riskien todennäköisyyksiä, myös varmistaa, että kaikkien sidosryhmien edut yhdistyvät ja toiminta kehittyy tehtäväkeskeisyyttä kohti. Ilman selkeää hallintomallia, pirstaloituneet palvelurakenteet voivat johtaa tehottomuuteen, joissa paikalliset optimoinnit vaarantavat koko palveluekosysteemin tehokkuuden.
Monitieteellisessä palvelutieteiden alassa tarkastellaan, miten palveluita suunnitellaan, hallitaan ja kehitetään monimutkaisissa sidosryhmäympäristöissä. Palvelutiede käsitteellistää palvelut dynaamisina ja vuorovaikutteisina prosesseina, jotka realisoituvat arvoa tuottavien toimijoiden muodostamissa palveluekosysteemeissä. Puolustusalalla palveluiden yhteiskehittäminen edellyttää sotilasorganisaatioiden, valtion virastojen ja yksityisten toimijoiden välistä systemaattista koordinointia, jotta varmistetaan yhdenmukaisuus operatiivisten-, strategisten- ja turvallisuusvaatimusten kanssa. Uusien palveluiden kehittämisen (NSD) teoriassa tarjotaan viitekehys uusien palveluiden syntymisen, kehittymisen ja arvontuoton ymmärtämiselle. NSD korostaa strukturoituja prosesseja, iteratiivista suunnittelua ja suorituskykyyn suuntautuneita arviointeja.
Erityispiirteenä puolustusalalla on toimiminen muuttuvien strategisten prioriteettien, arvaamattomien toimintaympäristöjen ja tiukkojen sääntelyrajoitusten alaisuudessa. Kuten palveluteollisuuden tutkimuksen uudistajat Vargo ja Lusch (2014) toivat esiin, arvonluonti palvelukonteksteissa on luonnostaan vuorovaikutteista ja riippuvaista edunsaajan tarpeista. Sotilaallisten palveluiden tarjoamisessa tämä tarkoittaa tarvetta suunnitella mukautuvia ja tehtäväkohtaisia palvelumalleja, jotka integroivat sekä valtion että yksityisen sektorin valmiudet. Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet (PPP, Public Private Partnerships), jotka ovat keskeinen mekanismi tässä muutoksessa, voivat sisältää sopimusjärjestelyjä, joissa yksityisen sektorin toimijat ottavat vastuun perinteisesti julkisten laitosten tarjoamien palveluiden rahoituksesta, suunnittelusta, toteuttamisesta ja toiminnasta.
PPP-mallin keskeinen etu on sen kyky optimoida riskien hallintaa. Yksityiset yritykset ottavat kantaakseen tiettyjä operatiivisia riskejä vastineeksi taloudellisista kannustimista ja johdon kontrollista. Sotilaallisessa PPP -toimintaympäristössä tuleekin selvittää, miten suorituskyvyn johtamisen elementit liitetään kokonaisuuteen varmistaen, että yksityisen sektorin osallistuminen vahvistaa eikä heikennä puolustuskykyä. Järjestelmätason näkökulmasta sotilaalliset PPP:t voidaan käsittää palveluekosysteemeinä, jotka koostuvat toisistaan riippuvista alijärjestelmistä. Tehokas palvelujen kehittäminen tässä kehyksessä edellyttää näiden alijärjestelmien tunnistamista, jäsentämistä ja suojaamista kokonaissuorituskyvyn parantamiseksi.
Tulevaisuuden tutkimuksen keskeisenä tavoitteena tulisi olla ymmärryksen syventäminen siitä, miten uusien palveluiden kehittämisen (NSD) prosessit toimivat sotilaallisten suorituskykyjen tarjoamisessa. Tutkimuksen tavoitteena tulisi rakentaa viitekehys, joka yhdistää teoreettisia näkökulmia uuden palvelun kehittämisestä (NSD), palvelutieteestä ja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön (PPP) hallinnosta. Tavoitteena tulisi myös tutkia, miten sotilasorganisaatiot voivat tehokkaasti kehittää ja hallita palveluita.
Tutkimalla tunnistettuja NSD-käytäntöjä puolustusalalla pitäisi selvittää, ovatko nämä käytännöt yhdenmukaisia suorituskykyyn perustuvien sopimusten periaatteiden kanssa. Näissä periaatteissa:
Edellä esitettyjen periaatteiden avulla varmistetaan, että ulkoistetut palvelut täyttävät määritellyt suorituskykytavoitteet samalla, kun kustannustehokkuus ja toiminnan sopeutumiskyky säilyy. Tutkimuksen avulla pystytään tunnistamaan parhaat käytännöt ja mahdolliset kehityskohteet puolustusvoimien hankinnoissa.
Kirjoittaja Markus Häyhtiö
Markus Häyhtiö. Vapaa tutkija, sotatieteiden tohtori, on toiminut erilaisissa kehitys- ja koulutustehtävissä koko työuransa ajan. Ennen vapaan tutkijan roolia hän toimi Maanpuolustuskorkeakoulun Operaatiotaidon ja taktiikan oppiaineen johtamassa tutkimusverkostossa ja -hankkeessa. Aiemmin hän on työskennellyt lehtorina, koulutuspäällikkönä sekä erilaissa kehitys-ja sidosryhmäyhteistyötehtävissä. Palveluprosessien ja kyvykkyyksien kehittäminen vaatimushallintaa hyödyntäen on Häyhtiön osaamisen keskiössä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt tutkimaan yksityisten sotilaspalveluiden ja julkisen toimijan välistä yhteistyötä. Häyhtiö ja Piisku Oy tekevät yhteistyötä tieteellisen tutkimuksen, vaatimustenhallinnan, organisaatioiden kehitystyön johtamisen sekä puolustus- ja turvallisuusalan asiantuntemuksen saralla.
Kirjoituksessa on hyödynnetty seuraavia lähteitä
Berndtsson, J. (2024). Hybrid threats and the “new” total defence. Preparing for Hybrid Threats to Security, 150.
Cuénoud, J. & T. Rodenhäuser (2018) : Speaking law to business: 10-year anniversary of the Montreux Document on PMSCs.
Demirag I., Khadaroo I., Stapleton P., Stevenson C.,(2012) The diffusion of risks in public private partnership contracts, Accounting, Auditing & Accountability Journal, 25, 8, 1317–1339
Finne, M., Brax, S., & Holmström, J. (2013). Reversed servitization paths: a case analysis of two manufacturers. Service Business, 7, 513-537.
Glas, A. (2012). Public Performance-based Contracting: ergebnisorientierte Beschaffung und leistungsabhängige Preise im öffentlichen Sektor. Springer-Verlag.
Grönroos, C. (2009). Marketing as promise management: regaining customer management for marketing. Journal of Business & Industrial Marketing, 24(5/6), 351-359.
Halls, P. C. (2010). Issues for designers, contractors, and suppliers to public private partnership projects. Constr. Law., 30, 22.
Hammes, T. X. (2010). Private Contractors in Conflict Zones: The Good, the Bad, and the Strategic Impact.
Lee, R. P., Wang, Y., Ma, S., & Anderson, J. (2022). When does customer participation influence new product performance? The role of ambiguity and strategic collaboration. Industrial Marketing Management, 104, 276-288.
Lusch, R. F., & Vargo, S. L. (2014). Service-dominant logic: Premises, perspectives, possibilities. Cambridge University Press.
Sandén, B. (2007). The customer’s role in new service development (Doctoral dissertation, Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT).
Scheimer, M (2009): Separating Private Military Companies from Illegal Mercenaries in Interna- tional Law: Proposing an International Convention for Legitimate Military and Security Support that Reflects Customary International Law. American University International Law Review, 24 (3), s. 609.
Van Lamsweerde, A. (2001). Goal-oriented requirements engineering: A guided tour. In Proceedings fifth ieee international symposium on requirements engineering (pp. 249-262). IEEE.
Veflen Olsen, N., & Sallis, J. (2006). Market scanning for new service development. European journal of marketing, 40(5/6), 466-484.
Tässä kirjoituksessa on hyödynnetty AI:n luomia kuvia.